Historia

 

Talon on rakennuttanut suonenjokelaissyntyinen huonekalutehtailija Julius Kutvonen vuosina 1933-34. Talossa ovat sijainneet hänen asuntonsa ja huonekalumyymälä sekä muutamia vuokratiloja. Kutvonen on valmistanut radan toisella puolella olevassa tehtaassaan tyylihuonekaluja. Talon suunnittelija ei ole tiedossa, mutta luonnospiirustukset ovat tallessa. Talosta on alunperin suunniteltu 4 kerroksista hisseineen,mutta on rakennuttu vain kolmekerroksinen talo ilman hissiä.

Talo on rakennettu 4 kertaisesta tiilestä pärekatolla,mutta myöhemmin pärekaton päälle on toiselle puolelle taloa laitettu peltikate ja toiselle puolelle tiilikate pärekaton päälle. Nyt talossa on konesaumattu peltikatto. Talon yläpohjan eristeenä on tuhka, jonka Julius halusi säilyttää vuonna 1934 tuhoutuneen tehtaansa jäljiltä. Tuhkan päälle on valettu ohut betonikerros. Talossa ei ollut lämminvesijärjestelmää, nyt taloon on vuonna 2003 rakennettu lämminvesijärjestelmä, joka toimii sähköllä. Talossa oli oma kaivo, josta tuli vesi myös vuokralla olleeseen apteekkiin. Eläkkeellä oleva terveystarkastaja kertoi veden aina olleen erinomaista. Talo on nyt liitetty kaupungin vesijohtoverkkoon. Tässä talossa olevat ovet on valmistettu aikanaan Kutvosen omalla tehtaalla ja ovat nyt vain entisöity.

Talo on ulkoapäin entisöity vuonna 2003.

Julius Kutvonen on tarinoiden mukaan ollut hyvin jämpti mies. Hän oli käynyt tehdassalissa kaksi kertaa päivässä ja oli joka kerta silitellyt huonekalujen pintaa kädellään ja usein todennut, onpas kuin nuoren naisen povi.